in Uncategorized

Muserna

När jag var ung kunde jag spendera jag timmar med att stirra på LP-omslag och läsa låttexterna medan jag lyssnade på albumet. Jag fullkomligen sögs in i dess värld. Det kändes så självklart att omslaget skulle säga något om i sig, låtarna kommunicera något och tillsammans bilda ett paket av kreativitet i såväl text, bild och musik.

Det fanns en otrolig charm i hur många olika kreativa former av uttryck kom samman i musiken. Själv var jag färgad av 80-talet och har väl inte släppt förhoppningen om en revival av konstformernas sammansvärjning i en ny era. Tanken hade väl aldrig riktigt försvunnit i nöjesindustrin men den hade fått ta ett steg tillbaka.

På sent 2000-tal och början på 2010-talet kände jag en släng av det främst i musiken och i TV-seriernas världar. Smaken får man tycka vad man vill om men det fanns åtminstone ett slags försök till att koka ner många olika uttrycksformer i ett enhetligt paket. Av någon anledning dog den åter ut trots att många försökte surfa på vågen. Kanske blev det för urvattnat? Vad som hände så fanns det ett värde i att de olika muserna fick komma samman och skänka mänskligheten en stund att tänka på annat än våra vardagliga problem och bestyr.

Nu kan det låta väldigt ambitiöst att försöka få dessa olika former av uttryck att åter sammanfogas kring ett centralt verk. Särskilt i tider som dessa. Musikindustrin är splittrad, på gott och ont. TV- och filmindustrin är istället koncentrerad kring ett fåtal storbolag som tävlar om vem som kan skaffa sig flest immateriella rättigheter. Allt ska inte heller skyllas på streaming. Är något tillräckligt bra gjort så borde det ändå bryta igenom, givet att allt går schysst till i branschen förstås. Vilket det inte nödvändigtvis gör.

Kanske finns möjligheten för de andra kreativa uttrycken att samlas kring texternas värld ändå? Här finns ingen egentlig budget när det kommer till innehållet. Fantasin kan flöda fritt och sedan målas upp i läsarens inre öga. Det behövs inga specialeffekter, skådespelare eller konto på någon streamingtjänst.
Det som gäller är att något med tillräckligt högt underhållningsvärde slår igenom på bred front och att det redan finns en slags rörelse kring verket. Ett album med bakgrundsmusik till läsningen, stämningsfulla illustrationer som inte tar ifrån läsarens egna föreställningar och framför allt en riktigt bra berättelse.