in Uncategorized

Konstvärk

När inspirationen tryter och det vare sig hjälper att läsa eller att lyssna på musik så är det visuella nästa plats jag söker på. Det kan komma i form av film, serier, dokumentärer eller konst. Det sistnämnda är kanske den starkaste källan eftersom det genom konsten går att få fram alla möjliga och omöjliga ting. För mig är det just det omöjliga som är särskilt kittlande.
Med tanke på hur tillgängliga verktygen för att skapa konst idag är så undrar jag varför jag så sällan springer på konst som tänjer på gränserna. Möjligtvis söker jag helt enkelt på fel ställen. Det finns några konstnärer jag vill lyfta fram som allt som oftast får mig att sträcka mig vidare mot det omöjliga själv.

M.C Escher - Relativity
M.C Escher – Relativity

Hur vore det att leva i en värld där universums regler inte alls fungerar så som vi trott? Arkitekturen skulle mycket väl kunna se ut så här då. Det är fantasifyllt och magiskt att kliva in i hans världar. Tankarna för mig till något i stil med Jorge Luis Borges. Att sitta en stund och begrunda hans konst kan generera ett tiotal idéer om andra omöjliga ting som vi skulle kunna bringa till vårt skrivande.

Oscar Reutersvärd - Impossible Triangle
Oscar Reutersvärd – Impossible Triangle

I samma stil men med en annorlunda touch har den svenske Oscar Reutersvärd frammanat ännu fler omöjliga objekt för världen att förundras över. För mig väcker Reutersvärds verk tankar om design som lutar sig mer mot struktur och vetenskap än tankar på något fantastiskt eller magiskt. Det är mer sci-fi än fantasy på något vis.

Chris Foss - Dune Concept Art
Chris Foss – Dune Concept Art

Chris Foss har skapat så otroligt många omslag till böcker som får en att sugas in i världen han skapat på bild. Tyvärr matcher inte alltid innehållet i böckerna hans illustrationer men värdet i dem består ändå. Jag hoppas att vi en dag kan få se dessa miljöer och skepp på den vita duken. Det var nära redan på 70-talet med Jodorowskys version av ”Dune” som tyvärr aldrig färdigställdes. Vill du veta mer så är dokumentären ”Jodorowsky’s Dune” från 2013 helt klart sevärd. Både för fantasin den kan väcka men också som en varning om vad som kan hända när kreativitet och business möter varandra.
Konstvärk, helt enkelt.

Har du några konstnärer som leker med vad som är möjligt? Någon som drar igång kreativiteten hos dig? Lämna en gärna en kommentar!