in Uncategorized

Jag, Bokmalen

Året var 2013 och parallellt med jobbet hade jag utbildat mig till musikproducent. Livet gick mellan jobbet och studion. Hemmet var i princip en landningsplats för att sova. Dessutom hade jag en enkel hemmastudio så jag var aldrig ledig på riktigt.
Livsstilen var inte hållbar och jag brände helt enkelt ut mig. Det fanns dagar då jag knappt tog mig upp ur sängen. De dagar jag kunde det gick all energi åt till enklare hushållssysslor och att handla.
Nu är detta ingen snyfthistoria utan är bara en bakgrund till vad som ledde mig att gå från musiken till skrivandet.

Eftersom att dagarna spenderades hemma i återhämtning så fann jag två sätt att fördriva tiden på som också gav mig en flykt från den situation jag fann mig i. Allt jag kunde göra var att läsa och att skriva.
Det började med ett par böcker jag inte haft tid att läsa, sedan tillkom ytterligare några, ett tiotal till och när 2013 var slut hade jag lyckats sluka 81 böcker.
Plötsligt hade jag en massa tankar och idéer men inte särskilt många att dela dem med. Då föddes tanken på att starta en blogg. Detta blev starten på en produktiv cykel som jag i efterhand ser som min räddning ur utbrändheten. Läsa, skriva, läsa, skriva. Jag kunde förvisso inte göra det jag gjorde tidigare men jag kunde åtminstone göra det här.

När jag nu i efterhand tittar på resultaten så har jag läst mer än 650 böcker sedan dess. Så, hur lyckades jag?
I första hand så var det tiden jag fick att ägna åt läsandet, såväl fysiskt som digitalt.
Det andra var att den tid som annars hade gått åt till att göra en sak i taget, som att diska, städa, handla eller spela TV-spel användes till att lyssna på ljudböcker. Jag vet inte om det ersätter läsning som en koncentrerad aktivitet, men berättelserna och informationen jag tillgodogjorde var minst lika värdefull och njutningsfull.
Därtill började jag använda mig av Goodreads vilket gjorde att jag fick en bättre överblick av mitt läsande vilket gjorde framstegen synliga.
Med detta sagt tror jag inte att det hade varit särskilt produktivt om all min tid vigts åt att bara läsa, tvärtom hade detta sannolikt blivit destruktivt. Att skriva om och dela de tankar och erfarenheter jag fått genom böckerna var lika viktig om inte viktigare. Att idéerna fick möta respons från omgivningen och därmed slipas och förfinas gjorde att jag utvecklades snabbare än om de bara fått studsa runt i mitt eget huvud.

Idag är mitt fokus på att skriva mer än vad jag läser. Intaget av nytt material är fortfarande viktigt för mig och min kreativitet men det finns en enorm katalog av referenser och idéer jag har att hämta ifrån. En källa jag vänder mig till varje dag av mitt skrivande.

Lämna en kommentar

Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.